Κάποιοι θεωρούν ότι πιο σημαντικό σε μια μοτοσυκλέτα είναι το γκάζι. Εξίσου σημαντικά όμως είναι και τα φρένα . Η καλή κατάσταση των φρένων της μοτοσυκλέτας μας εγγυάται την ασφάλεια μας. Για να αλλάξετε τακάκια στη μοτοσυκλέτα δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις ή εργαλεία και η διαδικασία δεν ξεπερνά (στις περισσότερες περιπτώσεις ) τα τριάντα λεπτά.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα διαστήματα κατά τα οποία θα πρέπει να αλλάζουμε τα τακάκια στην μοτοσυκλέτα μας. Η φθορά του υλικού τριβής εξαρτάται από τον τρόπο οδήγησης του καθενός, , τη μοτοσυκλέτα και την ποιότητα των τακακιών που χρησιμοποιούμε . Μην περιμένετε να ακούσετε να ακουμπάει μέταλλο με μέταλλο για να αντικαταστήσετε τα φθαρμένα σας τακάκια. Σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι “πληγώνεται” η δισκόπλακα και μειώνεται κατά πολύ η επιβραδυντική ικανότητα. Το εκνευριστικό σφύριγμα που ακούγεται κάποιες φορές με το πάτημα του φρένου έχει να κάνει με τον συντονισμό που προκαλείται από τα κινούμενα μέρη και δεν υποδηλώνει φθορά στα τακάκια. Για να σταματήσει αυτός ο συντονισμός, συχνά απαιτείται ψάξιμο με διαφορετικές μάρκες. Η σπογγώδης αίσθηση στο πάτημα των φρένων μπορεί κάλλιστα να οφείλεται σε καμένα τακάκια και να διορθωθεί με την αντικατάσταση τους. Καμένο θεωρείται το τακάκι το οποίο, παρόλο που δείχνει να έχει ακόμη υλικό τριβής, δεν αποδίδει σωστά και χαρακτηρίζεται από σπογγώδη αίσθηση. Το υλικό τριβής, στα καμμένα μεταλλικά τακάκια παίρνει ένα χαρακτηριστικό μοβ χρώμα, ενώ στα ημι-μεταλλικά έχει λιώσει. Το κάψιμο των υλικών τριβής προκαλείται ύστερα από σκληρή χρήση και χρήζει αντικατάστασης .
Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε τακάκια με πάστα ίδια με αυτήν που προτείνει ο κατασκευαστής και να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό σε περίπτωση που θέλουμε να ξεφύγουμε από τις εργοστασιακές προδιαγραφές . Όταν π.χ το εργοστάσιο συνιστά τακάκια με μεταλλική πάστα, δεν πρέπει να τοποθετούμε τακάκια με ημι-μεταλλική πάστα. Ένα καλό ζευγάρι τακάκια μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επιβραδυντική ικανότητα της μοτοσυκλέτας μας , ενώ ένα ζευγάρι κακής ποιότητας να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, επιπλέον να πληγώσει τη δισκόπλακα και να φθαρεί πολύ πιο γρήγορα. Τα καινούρια τακάκια όπως και τα ελαστικά απαιτούν στρώσιμο, θα πρέπει να κάνουμε 300 km 150 φρεναρίσματα με προοδευτική πίεση στην μανέτα και το πεντάλ, χωρίς να προκαλέσουμε υπερθέρμανση, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα πατήσουν σωστά.
- Συγκεντρώστε όλα τα εργαλεία που θα χρειαστείτε. Μην ψάχνετε τελευταία στιγμή για να βρείτε κατσαβίδι. Κάτι θα σας κουράσει και ίσως σας αποτρέψει από το να ασχοληθείτε ξανά.
- Σε περίπτωση που η δαγκάνα μας έχει προστατευτικό κάλυμμα όπως π.χ Yamaha XT 600 καλό θα ήταν να το αφαιρέσουμε για να διευκολύνουμε τη διαδικασία.
- Τα τακάκι συγκρατούνται στη θέση τους με ένα πείρο. Βγάζουμε την κοπίλια (ασφάλεια) που βρίσκεται πάνω στον πείρο.
- Βάζουμε ένα κατσαβίδι ανάμεσα στη δισκόπλακα και τα τακάκια προσπαθώντας να επαναφέρουμε τα έμβολα της δαγκάνας στη θέση τους. Τα καινούρια τακάκια θα έχουν μεγαλύτερο φάρδος και δεν θα χωράνε εάν τα έμβολα της δαγκάνας δεν έχουν υποχωρήσει αρκετά. Προσοχή στην πίεση που θα ασκήσουμε για να μην χαλάσουμε τη δισκόπλακα.
- Αφού αντικαταστήσουμε τα παλιά τακάκια με τα καινούρια, ξαναβάζουμε με την ίδια φορά τον πείρο. Για να σιγουρευτούμε ότι έχει μπει στη σωστή θέση πρέπει να φαίνεται και η τρύπα για την κοπίλια. Συνήθως χρειάζεται να πιέσουμε με μια τανάλια ή μια πένσα.
- Ξαναβάζουμε την κοπίλια στην θέση της και το προστατευτικό της δαγκάνας.
Προσοχή.! Πρεσάρουμε μερικές φορές για να βγουν ξανά τα έμβολα και να πατήσουν τα τακάκια. Μέχρι να ξανά πατήσουν τα τακάκια δεν θα έχουμε καθόλου φρένα.
Πηγή: 0-300